Route en Tolprijzen Kroatie

Route van Nederland naar Kroatie

Hieronder de route die ik in september 2014 afgelegd heb door Kroatie in twee weken met de auto. Klik op het plaatje om te vergroten.

Kroatie route   We zijn via Frankfurt – Munchen – Salzburg – Villach – Ljubjana – Karlovac  naar het binnenland van Kroatie gereden, om daar te beginnen met de befaamde Plitvice meren. Van hieruit zijn we doorgereden naar de kuststreek van Dalmatië. Op de terugweg naar huis kwamen we vanuit Rovinj en zijn we via Trieste weer bij Villach Oostenrijk in gegaan, om vanuit daar dezelfde weg terug te rijden. Dit was een succesvolle route aangezien we meer hebben gezien dan verwacht!

De routes en plaatsen in het groen, heb ik in een andere vakantie bezocht.

Kosten

We wilden de kosten zo laag mogelijk houden en hebben er daarom voor gekozen een aantal tolwegen te vermijden. Het is nogal wat uitzoekwerk geweest betreft prijzen en alternatieven. Ik deel hieronder graag mijn bevindingen zodat je hier wellicht iets aan hebt!

 – Aanschaf van een Vignet in Oostenrijk (8,50 – 10 dagen) is verplicht als je gebruik maakt van de ‘Autobahn’ oftewel snelweg. We hebben ervoor gekozen alle snelwegen gewoon te bevaren, mét vignet, en wel de Tauern- en Katschbergtunnel te vermijden. Dit kost 30 min extra en bespaart je 11 euro. En is een ganz geile route langs alpenweides, maar vergt wel wat ervaring in afremmen op de motor :p Hier is een kaartje met alle tolwegen in Oostenrijk en wat ze kosten: tolprijzen Oostenrijk

– Ook voor Slovenië is een Vignet vereist op de snelwegen. Op de heenweg hebben we deze genomen (15 euro – 7 dagen). Echter, op de terugweg niet. Wanneer je enkel het stukje Slovenië langs de kust passeert, is het gemakkelijk zonder Vignet vertoeven. Op deze route is namelijk alleen een Vignet nodig op de snelweg H5 tussen de grens Italië-Slovenië en Zuid-Koper (SL). Dit is ca 10 km. Het vermijden van deze snelweg kost nog geen 15 min en bespaart je 15 euro. Even goed op de kaart kijken hoe je de parallelweggetjes kan nemen. Vanaf de H11 is het alweer Vignet-vrij rijden. Halleluja

– In Italië zou je tol kunnen vermijden op de route A23 Tarvisio -Palmanova. De kosten zijn 8,90 en omrijden kost ca 45 min extra. Wij vonden dit niet de moeite. De route A4 Palmanova – Trieste kost 2.70 euro. In totaal ben je ca. 11,50 kwijt aan tol in Italië. Tolprijzen Italie (even op het balkje ‘tarieven losse trajecten’ klikken voor het volledig overzicht.)

DSCN3379– Ook in Kroatië moet er tol betaald worden op de snelwegen. Tussen grens SL-HR en Rovinj, betaal je 3,18. Tussen Rovinj en Rijeka 5,03. Vanaf Rijeka zijn we over de ‘8’ binnendoor gereden naar Senj, om daar de ’23’ te nemen naar de snelweg. Het stuk A1 vanaf dit punt naar Trogir, kost 12,30. De rit binnendoor over ‘8’ is 10 minuten langer, supermooi en bespaart je ca. 10 euro .Tolprijzen Kroatië

– De rest van Kroatië hebben we alles binnendoor gedaan. Relaxed en mooiii. De Karawankentunnel (7 euro) tussen Oostenrijk en Slovenië hebben we per ongeluk genomen, maar was ook lastig te vermijden geweest.

In totaal zijn we voor de hele rit aan tol en Vignettes 71 euro kwijt geweest. Aan benzine ca 330 euro. Voor 200 pp waren de reiskosten dus geschied! Dit lag goed binnen ons budget. Echter, mocht geld geen rol spelen dan zouden we de A10 in Oostenrijk liever gewoon afrijden de volgende keer. Het kost nogal wat concentratie en behendigheid om dit stuk te vermijden namelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s