Roadtrip Croatia

SAMSUNG CAMERA PICTURESSeptember – 2014

Kroatië is een fantastisch land met ontzettend veel mogelijkheden en zachte prijsjes. Mijn doel tijdens deze reis was om cultuur, natuur en ontspanning te combineren. Dat is wel gelukt!  We zijn 12 dagen van huis geweest en hebben zo’n elf locaties bezocht.  Er is zoveel moois te zien!  Hieronder een overzicht van onze avonturen tijdens deze reis.

De route

Zie rechts onze route. Klik op het plaatje voor een vergroting. Kroatie routeDe groene locaties ben ik een eerdere vakantie geweest. We hebben twee dagen over de heenreis gedaan. De eerste overnachting was vlak na Frankfurt op een camping in Karlstein. Het was hier mooi en rustig. De tweede nacht hebben we gestaan op een camping in de buurt van het Oostenrijkse Villach, in Faak am See. Pitoresk maar we werden geteisterd door veel regen. Vanwege het slechte weer, hebben we besloten naar een hostel in Ljubjana uit te wijken, alvorens naar de kust van Kroatië te rijden. Vanuit de Sloveense hoofdstad zijn we naar Plitvice gereden en zo door naar het zuiden.

Voor info over de beste weg naar Kroatië rekeninghoudend met tol en vignet, kijk hier: route en tolprijzen.

Ljubjana

Deze plaats stond niet op de planning, maar was een aangename redder in nood(weer). Wie wel eens in Luxemburg-stad geweest is, zal hier misschien aan moeten denken bij een bezoek aan Ljubjana. DSCN2978De rivier die het stadje doorkruist, de lichtgekleurde woningen in romantische bouwstijl en de slingerende straatjes, geven het oude centrum een sprookjesachtige glans. Alhoewel het geen groot centrum is, kan je je toch een paar uur zoet houden met het ontdekken van kleine straatjes, Berlijnse graffiti, het artistieke wijkje en het bezoeken van de burcht die over de stad uitkijkt. Wij overnachtten in Hostel Dragondoss (gelegen in de artistieke buurt en gezellig kleinschalig). Je auto kan je gratis kwijt op het parkeerplaatsje tussen Vidovdanska cesta en Ilirska ulica. Wel even creatief parkeren of wachten op een plekje. Goed en goedkoop eten kan in absolute favoriet: Paninoteka, oftewel: Paninitoko (Jurčičev trg 2-3). 🙂

Plitvice Lakes

DSCN3036Waarom naar andere continenten afreizen als Europa zulke wonderen kent? De watervallen van dit nationaal park zijn echt adembenemend mooi. Onaards. Alleen al de kleur van de meertjes… Zoals met alle bijzondere plekken, trekt ook deze vele bezoekers aan. Stel je in op busladingen toeristen gehuld in felgekleurde windjacks en afritsbroeken, die je en masse voor de voeten lopen. Zelfs in het ‘laagseizoen’ (september), op een doordeweekse, regenachtige dag, ontkwamen we er niet aan. Toch proberen de volgende keer écht écht vroeg te gaan in plaats van 11 uur aan te komen kakken , zoals iedereen… Goed. DSCN3078Laat je pret niet bederven, het park is groot genoeg en hoe verder je je van de ingang begeeft, des te minder je de vrolijk gekleurde bijtjes tegenkomt. Wij hebben in een Guesthouse House Ivona overnacht voor 15 pppn. Er zijn veel van dergelijke aangelegenheden in de omgeving.

Ingang 1 of 2?  Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Neem 5/6 uur de tijd en je kan alles zien. Heb je minder tijd, dan zul je moeten kiezen tussen de spectaculaire hoge watervallen bij Ingang 1, of het avontuur van de kronkelpaadjes tussen vele kleinere watervallen door bij Ingang 2. Beiden even leuk en bijzonder, als je het mij vraagt. Pontjes en shuttle busjes binnen het park zijn inbegrepen in de entreeprijs, dus als je echt niet zo van het wandelen bent, kun je je daarmee ook easy verplaatsen.

volwassenen ca. 16 euro, student ca. 10 euro -> neem je collegekaart mee! parkeren ca 6 euro.

Split en eilanden voor de kust

Het oude centrum van Split is een heerlijke plek om rond te dwalen. De wirwar van straatjes met oude gebouwen lenen zich goed voor het maken  van foto’s. Ook zijn er veel terrasjes (duur!) en kan je flaneren over de boulevard of shoppen op de markt. Wij stonden op camping Stobrec, de enige in de omgeving. Mooie camping voor een goed prijsje. Het strand aan de camping bestaat uit fijne kiezeltjes, ookal promoten ze een ‘sandy’ beach. Desalniettemin is het mooie kristalheldere water waarschijnlijk door de kiezeltjes represent. Van de camping naar het stadje kan je het best met de bus gaan. In Split zelf zijn er ook strandjes, maar deze zijn niet heel erg groot en mooi.

DSCN3169 DSCN3186 DSCN3196 DSCN3156 SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wij hadden bedacht om vanuit Split de eilandjes die hier voor de kust liggen te bezoeken, zoals Hvar, Brac en Vis. Er komen prachtige foto’s van deze regio op internet voorbij… echter, je zal de eilanden in je plan moeten opnemen inclusief overnachtingslocatie en auto-boot-transfer. Te voet een bezoekje brengen, is niet echt mogelijk aangezien er slechts enkele pontjes per dag gaan die kort na elkaar aankomen en vertrekken. Een georganiseerde tour doen vanuit je camping of hotel behoort natuurlijk wel tot de non-budget opties. DSCN3415

Trogir

SAMSUNG CAMERA PICTURESMini-Split! 😀  Dit stadje, gebouwd op een eiland, heeft dezelfde steentjes en daarmee allure als Split. Doordat het een stuk kleiner is, is het wel wat schattiger en gezelliger. Er zijn veel leuke restaurants en terrasjes te vinden. Je bent wel snel uit geflaneerd door haar beperkte afmeting. Prijzen liggen lager dan in Split en opnieuw kan je je lol op met foto’s maken. Wij stonden op camping Rozac: een aanrader. Mooie kampeerplaatsen direct langs het water en een schitterend strandje. Tevens is het oude centrum van Trogir op loopafstand, wat ook wel relaxed is. Naast de camping is een grote boulevard aan het strand waar het stikt van de barretjes. Het wekt het idee dat het hier in het (hoog)seizoen goed te vertieren is.

  Krka Nationaal Park

SAMSUNG CAMERA PICTURESOok zo’n pareltje van Kroatië. Gaat iedereen los op Plitvice, Krka mag er ook zeker wezen. De enkele waterval die je tegenkomt wanneer je dit park Googled, wekt de indruk dat het  hoogtepunt de zwemmogelijkheid is. SAMSUNG CAMERA PICTURESDat is jammer, het is een prachtig stukje natuur en doet met dezelfde turquoise waterkleur en routes over houten paden wel een beetje denken aan Plitvice. Ook hier was het allejezus druk. Nogmaals de tip: ga vroeg en ervaar het park als natuurwonder in plaats van attractie. Ondanks de gekte kan je niet onder verbazing en verwondering uit; zeker de moeite waard om te bekijken dus! Neem je collegekaart mee voor een voordelig tariefje.

Pag – Zrce beach

Hier ben ik een aantal jaar geleden geweest. Met 7 vriendinnen. Om te feesten. Ik denk dat ik wel met zekerheid kan zeggen dat op dit eilandje de garantie op vertier het grootst is in heel Kroatië. Niet voor niets wordt deze spot ook wel het ‘nieuwe Ibiza’ genoemd. papayaGoed, dat is een beetje overdreven misschien aangezien de enige overeenkomst de feestjes zijn, maar als we die even als referentie gebruiken; Pag is beter dan Ibiza. De clubs zijn fantastisch. Open-air, inclusief zwembad, glijbanen, soms schuim, goede muziek, groot genoeg, niet stampensvol en de sfeer is top. Nog beter, dezelfde grote DJ’s komen draaien voor een normale of zelfs géén entreeprijs! En goedkope drankjes! Halleluja! Ja, het is mogelijk. Helaas eindigt het seizoen op Zrce in de eerste week van september, dus heb ik het moeten missen dit keer. Maar ik zou het een ieder aanraden. Alhoewel ik niet weet of er de afgelopen jaren het eea veranderd is, maar we gaan uit van het positieve. Cheers.

Rovinj

Wie houdt er niet van Rovinj? Split en Trogir worden door Unesco beschermd, maar Rovinj is mijn absolute favoriet. Het zal wel niet bijzonder zijn omdat de Italianen heel Italie volgebouwd hebben met dergelijke stadjes, maar daar ben ik nog nooit geweest. Dus ik vind Rovinj bijzonder. Bijzonder mooi. Ik vind Rovinj Top. Rovinj is de shit.

Een stadje gebouwd op een druppelvormig schiereiland, rondom hun kerk. Geen huisje of straat is hetzelfde.  Flaneer uren rond door de straatjes. Doe jezelf tegoed aan een drankje of hapje op eén van de ontelbare terrasjes.  Of shop souvenirs in de echt leuke winkeltjes van de vele artiesten die hier wonen.  Ook voor het avondeten genoeg keus.  Wij overnachtten op camping Porton Biondi, vanwaar het ca 30 minuten lopen naar het centrum van Rovinj was. Prima afstand dus en een goede camping waar je ook met tent genoeg plekjes hebt om te staan.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s